Gevaarlijke stoffen De risico's

Schoonmakers, gevelreinigers of mensen in de reconditionering komen dagelijks met verschillende middelen in aanraking. Dat kunnen gevaarlijke stoffen zijn in schoonmaakmiddelen, maar ook vervuilde materialen.

  • Schoonmaakmiddelen zijn meestal niet erg gevaarlijk, maar ze kunnen wel leiden tot huid- of luchtwegklachten. In de meeste gevallen kan de veilige werkwijze van de WIKmaker worden doorlopen om een duidelijke WIK te krijgen, waarin de risico’s en de noodzakelijke beschermingsmiddelen beschreven staan.
  • Vervuiling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Deze medicijnen doden kankercellen, maar ook gezonde cellen. Daarom is het belangrijk dat gezonde mensen er zo min mogelijk mee in aanraking komen.
  • Vervuiling met biologische agentia. Dit zijn kleine, veelal levende of biologische stoffen, zoals bacteriën of schimmels. Deze komen voor in bijvoorbeeld bloed, urine of ontlasting. Het is daarom belangrijk om in gevallen waar je deze stoffen tegen kunt komen, in ieder geval handschoenen te gebruiken.
  • Het gebruik van water kan leiden tot handeczeem. In de schoonmaak kan nat werk niet vermeden worden. Het is wel mogelijk om de taken zoveel mogelijk op een huidvriendelijke manier uit te voeren.